Jörgens blogg

Här finns det lite bilder från skog och fjäll och tankar om lättare packning. Jag håller på och skriver en bok som kommer ut på www.vildmarksbiblioteket.se nästa vår. Den skall heta Vandra fjäderlätt. På förlagets hemsida finns mer info och ett utdrag ur inledningen.

Min bilder
Namn:
Plats: Åkersberga, Sweden

I have been hiking since my early teens, mostly solo. Right after the millenium I discovered ultra light backpacking and have been using, trying and adapting originally American techniques to Scandinavian tundra. The demands in that area are demanding and equal to the ones I have found in northern Alaska. About this I have written in a number of books. In Swedish the bestselling Vandra Fjäderlätt, in English the Smarter Backpacking series that you find on Amazon.

onsdag, augusti 2

Ytterligare bilder på det hemsydda tältet i Kebnekaise

Här är yttertältet i "vackert väder-läge" med de teleskopiska stavarna/tältstängerna maximalt utdragna. Ca 40 cm luftspalt runt om i nederkanten sörjer för god ventilation och minimalt med kondens. Regn som faller någorlunda lodrätt är inget problem. Den här bilden visar tältets framsida, med de två långa blixtlåsen stängda.



Här ser vi baksidan av tältet, där innervolym och vindmotstånd utökats med hjälp av de extra fästena som går via vandringsstaven.


Framsidan av tältet är här uppfälld och lagd över takåsen. Här har tältet varit riggat för hård vind från baksidan. Där går tältduken ned till marken. På läsidan/framsidan som nu är öppen har en luftspalt på 2-3 dm lämnats mellan tältduk och mark för god genomluftning.





Här är det ena av de två individuella kombinerade bivacksäck/innertälten uppspänt.



Här ser man båda innertälten, som har myggnät på ena sidan, uppsatta. Det bakre är sytt av diverse överblivna bitar av tunn ripstop-nylon med silnylon-golv. Därav lapptäckes-intrycket. De båda innertälten väger 210 g vardera och yttertältet väger ca 525 g. Tältpinnarna väger något hekto och det hela landar således på drygt ett kg för ett tvåmanstält. Vandringsstavarna inte inräknade, de har jag ju ändå med mig, men de väger 460 g.

2 Comments:

Anonymous Anonym said...

Vad gör du om vädret ändras under natten? Det räcker väl med att vinden vänder för att man tillsammans med nederbörd ska få en väldigt blöt natt, och blöt fortsättning på vandringen också eftersom väl den ultralätta dunsovsäcken inte längre gör så stor nytta.

/Johan Heimer

13 december, 2006 06:03  
Blogger Jörgen Johansson said...

Det krävs väldigt hård vind i kombination med regn för att det skall blåsa in så mycket att sovsäcken/quilten skulle bli blöt. Det har ännu inte hänt.
Om det skulle bli den typen av väder så sänker jag teleskopstavarna någon decimeter. Sedan får man gå ut sträcka linorna runtom. Glipan mellan tält och mark blir då mindre och man är bättre skyddad. I värsta fall fäster man duken med tältpinnarna direkt i marken.

Sovsäcken/quilten har ju också ett extra stänkskydd i form av överdrag/myggskydd som gör att enstaka stänk inte är något problem.

Jörgen

13 december, 2006 07:58  

Skicka en kommentar

<< Home