Jörgens blogg

Här finns det lite bilder från skog och fjäll och tankar om lättare packning. Jag håller på och skriver en bok som kommer ut på www.vildmarksbiblioteket.se nästa vår. Den skall heta Vandra fjäderlätt. På förlagets hemsida finns mer info och ett utdrag ur inledningen.

Min bilder
Namn:
Plats: Åkersberga, Sweden

I have been hiking since my early teens, mostly solo. Right after the millenium I discovered ultra light backpacking and have been using, trying and adapting originally American techniques to Scandinavian tundra. The demands in that area are demanding and equal to the ones I have found in northern Alaska. About this I have written in a number of books. In Swedish the bestselling Vandra Fjäderlätt, in English the Smarter Backpacking series that you find on Amazon.

måndag, augusti 7

Kebnekaise - mer om tältet och hur vi sov

Här är några närbilder på hur myggskydd/innetält/bivacksäck är upphängd. Det framgår dåligt av bilderna, men huvudändan har en triangulär gavel. Vid marken kan man fästa hörnena med pinnar, eller vanligare, lägga en del prylar eller stenar som vikter. Detta spänner då ut överdelen och ger ett behagligt sitt- och liggutrymme. Här kan man sitta och äta, läsa eller skriva dagbok utan att behöva bekymra sig om illasinnade flygfän.

Här ser vi hur toppen av myggtältet knyts fast vid handledsremmarna till de gångstavar som också fungerar som tältstänger. För ytterligare volym och sittutrymme finns ett extra snöre som knyts i den torklina som finns på insidan av takåsen.

Själv sover jag i en s k quilt eller ett täcke, vilket är en dröm för den som gillar att sova på sidan till skillnad från vanliga sovsäckar som är avsedda för orörliga ryggliggare. Tanken med en quilt är att de saknar botten, eftersom dunfyllningen på en vanlig sovsäck där pressas samman av kroppsvikten och därmed inte isolerar. Genom att utesluta botten och huva sparar man vikt.
Det är istället liggunderlaget, i detta fall det gröna, självuppblåsande underlaget av märket Thermarest som isolerar mot marken. Att använda en quilt fungerar enligt min efarenhet bra ungefär ned till fryspunkten. Sedan är en traditionell sovsäck varmare.

Bilden visar quilten med baksidan uppåt och de elastiska band som håller den intill kroppen och minimerar drag.

Eftersom quilten saknar huva så behöver man något varmt om huvudet när man sover i den. Jag använder en hemsydd s k bomber cap. Den består av två lager tunn ripstopnylon, mellan vilka ca 1 cm tjock syntetfyllning av märket Primaloft är inlagt. Den väger ca 60 gram och är den varmaste mössa jag har. Jag använder den naturligtvis också som vanlig mössa vid behov.

Jakob använde en ultralätt dunsovsäck som är obetydligt tyngre än quilten (båda väger mellan 600-700 g) från Marmot. Säcken, Hydrogen, anses av tillverkaren klara -1 C. Det kallaste vi hade var ungefär +3 C.

Jakob sov gott i sin säck.